Esej o chlebu

Pozor, po přečtení si budete chtít péct vlastní! ;-)

kváskový chléb

Občas narazím na nějaký článek o kvalitě potravin a v diskuzi pod ním jsou komentáře, jak by lidi chtěli dobrý chleba, jenže se nedá nikde sehnat, tak jim nezbývá než koupit to, co je. Vždycky si říkám, že řešení přece je nekoupit ho – a upéct si vlastní. Pak má člověk vynikající voňavý slaďoučký chleba (ano, i u „nakyslého“ kváskového chleba si říkáte, jak je slaďoučký), který nezplesniví a vydrží dobrý klidně týden.

Když začnete péct, napoprvé možná nebude dokonalý, ale nikdy se vám nestane, že by nebyl dobrý. :-) Můj chleba býval ze začátku míň nakynutý, trošku rozpláclý do šířky, někdy tužší, dole prasklý, krajíce byly křivé… ale chutnal vždycky skvěle.

Už se vyskytují i pekařství, kde se dá sehnat opravdový chleba, ale my žádné v okolí nemáme, a navíc už mě prostě baví mít chleba vlastní, takže já peču. :-)

Dobrý chleba má svůj životní cyklus, kdy neustále překvapuje fázemi a chutěmi.

A dá se jíst klidně i osmý den. Otestováno.

První den je kůrka křupavá (a při krájení drobečky lítají po celé kuchyni). Potom kůrka zvláční a její křupavost se ztratí. Časem střídka začíná být tužší, ale při zakousnutí se člověk diví, že i ten pár dní „starý“ chleba má pořád tak strašně dobrou chuť. A někdy ještě z chlebové patky vzniknou topinky – zlatavá tečka na závěr.

Upéct kváskový chleba není nic složitého.

Stačí mít dobrý recept a kvásek. A pak už jen experimentovat. Je sice potřeba trochu plánovat, protože chleba není hned, ale třeba až další den od prvního kroku (vyndání kvásku z ledničky), ale samotného času, kdy musíte přímo přiložit ruku k dílu, to nezabere moc. A když máte kuchyňského robota, který těsto uhněte za vás, je to už úplná hračka. Jednou jsem si to schválně stopla: základní ozkoušený recept mi zabral dohromady 15 minut.

A dokonce ušetříte :-)

Kolik stojí suroviny a elektrická energie na upečení bochníku krásně spočítala Maškrtnica: Kolik stojí domácí chleba?

Kde sehnat kvásek?

  • přes Kváskovou mapu nebo od nějakého známého
  • koupit sušený kvásek, který si oživíte
  • založit si vlastní kvásek, na internetu najdete spoustu receptů (zkuste třeba recept od Kláry z kopce)

Do budoucna vám sepíšu svůj osvědčený recept na chleba.

Publikováno v rubrice jídlo, štítky .

2 Responses to Esej o chlebu

  1. Pro chlebíček Zdar, Zdar, Zdar píše:

    To je chleba křupavý,
    kdo ochutnal, ten to ví.

    Kdo kupuje od Babiše,
    je mu zle a sotva dýše,
    když pojídá jeho chleby,
    už se vidí někde v nebi
    zničený a otrávený,
    po smrti a vyřízený.

    Však domácí chlebíček,
    to je jiný mazlíček,
    V bříšečku nás pohladí,
    větší množství nevadí.
    A fermenty pro zdraví
    že jsou dobré, každý ví.
    Je jich tam prý třicet šest,
    pro chlebíček velká čest.
    Budem zdraví jako řípa
    – ať si každý co chce říká.

    Tak chlebíčku Zdar, Zdar, Zdar,
    kupovaným Zmar, Zmar, Zmar.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *