Jak přijít vlastním přičiněním k dobrému pečivu

kniha Domácí pekař

Tato hezká myšlenka je podtitulem knihy Domácí pekař od Kláry Hadašové, autorky blogu Co nového na kopci. Pokud chcete začít s pečením chleba, nebo svůj chleba a jiné pečivo zdokonalit a do tajů pečení proniknout hlouběji, je to kniha pro vás.

Málokdy se vidí dílo tak nabité informacemi a zároveň tak přehledné a čtivé. Připadá mi jako encyklopedie. Nedovedu si představit, kolik práce muselo dát ty poznatky nasbírat, a hlavně je všechny tak dobře shrnout a sepsat. Za to má Klára můj velký obdiv a dík.

Obsah jde přímo k věci (osobně nemám ráda kuchařky nastavené povídáním, které s vařením nesouvisí), ale vůbec není strohý – jednotlivé kapitoly jsou oživené tipy, zajímavostmi nebo úryvky z historických textů, které vám rozšíří obzory a inspirují. Knížka má i pěknou grafickou úpravu. Celkově mi připomíná staré kuchařky.

Já jsem si ji pořídila kvůli pečení kváskového chleba, takže jako první mě zaujala kapitola Vady chleba (shrnuje různé typy nedostatků chleba a jak je napravit) a kapitola Mouka a obilí (konečně jsem se dozvěděla, co znamená stupeň vymletí nebo co označují čísla T550, T1000 atd.). Dále se dozvíte například, jak v kvasu a těstě fungují bakterie a kvasinky, jak vyrobit vlastní kvásek, jak upéci chleba krok za krokem i jak funguje kypřicí prášek a jedlá soda při kypření těsta.

Kromě spousty zajímavé teorie a praktických rad v knize najdete mnoho receptů na různé druhy chlebů a pečiva včetně housek a rohlíků; recepty na základní druhy sladkých těst, bábovky, moučníky a na sladké náplně, polevy a krémy; recepty na vdolky, na sušenky a cukroví a hodně dalšího. :-)

Postupy vždy nabízejí několik variant – líbí se mi, že berou v úvahu, že každý máme k dispozici jiné podmínky a ne vždy je možnost použít ideální postup a suroviny. Všechno je detailně vysvětleno, knížka se nezdráhá poradit ani s „běžnými“ technikami. Třeba jak vymazat a vysypat plech, jak vyklopit moučník z formy, jak smažit palačinky. A k přehlednosti (a klidu čtenáře, který nemusí každou chvíli něco googlit) přispívá i to, že u důležitých pojmů je vždy uveden odkaz na stránku, kde je téma vysvětleno podrobněji.

Abych to shrnula, tato knížka mi připadá skvělá po všech stránkách a doporučuji ji každému, koho baví péct. :-)

Objednat ji můžete zde: Nakladatelství Analfabet – Domácí Pekař.

Publikováno v rubrice jídlo, texty, štítky , , , , .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *