lehká piškotová bublanina bez kypřicího prášku

piškotová bublanina s třešněmi

Správná piškotová bublanina je jednoduchá, jen z pár základních surovin (vejce, cukr, mouka) a nadýchaná vyšlehanými bílky, takže nepotřebuje žádný kypřicí prášek.

Jak to jednou zkusíte – hezky vyšleháte sníh (kdo nemá výdrž, tak za pomoci robota), postupně vmícháváte další ingredience, a těsto zůstává pořád nadýchané – zjistíte, že dávat tam „pro jistotu“ kypřicí prášek je úplně zbytečné.

Na tuto piškotovou bublaninu budete potřebovat:
• 4 velká vejce, nebo 5 menších (oddělte žloutky a bílky)
• 150 g (třtinového) cukru
• 130 g polohrubé mouky
• špetička soli
• ovoce (asi 500 až 600 g) – třešně, višně, jahody, rybíz, borůvky, maliny…

Toto množství je na klasický velký plech do trouby. Vznikne hodně tenká lehká bublanina, takže málo těsta a hodně ovoce, což je ideální recept, pokud vám zrovna všechno zraje a chcete toho spotřebovat co nejvíc :-))

Postup:
Zapněte troubu (asi na 150°C).
Předem si připravte všechny ingredience, mouku prosijte přes síto. Plech vymažte (třeba máslem) a vysypte ho hrubou moukou. K bílkům přidejte špetičku soli a vyšlehejte sníh. Do tuhého sněhu pak postupně stěrkou jemně ale svižně vmíchejte cukr, pak žloutky a nakonec mouku. Těsto rozetřete na připravený plech a posypte ovocem. Pečte, dokud… prostě dokud to nevypadá hotové :-) (asi 30 minut).

Dobrou chuť!

bublanina příprava těsta

(Takhle to vypadá, když jednou rukou mícháte piškotové těsto a druhou ho zároveň fotíte. Používám třtinový cukr, proto je těsto tmavší.)

 

piškotová bublanina


Odkaz na tento recept: m.cernaovec.cz/bublanina

Publikováno v rubrice jídlo a recepty, štítky , .

2 Responses to lehká piškotová bublanina bez kypřicího prášku

  1. Helena píše:

    Super jednoduchy receipt, udelam, Helena

  2. Ďakujem :) píše:

    Ahoj ovečka :) Ďakujem za veľmi jednoduchý recept! Vyzerá super. Vyskúšam ho a dám Ti vedieť ako sa vydarila a pochutila ;-) Ako dobre, že tam nejde prdopeč :) Múčniky s ním mi boli ťažké :(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *