kombucha & návod na pěstování

kombucha ilustrace

Protože už několik let „pěstuju“ kombuchu (a stále žije ;-)), jsem už myslím dost povolaná, abych sepsala recept, jak na to :-)
Vyšla jsem z různých návodů a přidala vlastní zkušenosti.

K založení kombuchy budete potřebovat:

• kombuchovou houbu („mateční kulturu“) a 200 ml kombuchového nápoje
• sypaný černý čaj
• bílý cukr (nejlépe krystal)

a dále tyto pomůcky:

• 3litrová sklenice, důkladně vymytá, např. velká sklenice od okurek
• čistý kousek plátna nebo papírový ubrousek apod. a gumička (na zakrytí sklenice)
• hrnec nebo jiná nádoba, minimálně 2litrová (na louhování čaje)
• malé sítko (na slévání čaje)
• skleněné flašky nebo PET lahve (na hotový nápoj)
• trychtýř a plastové sítko (na slévání hotového nápoje do lahví)
• dřevěný nástroj na míchání nápoje (např. čínská hůlka)

Postup přípravy:

• 2 l vody
• 180 g cukru (odpovídá asi 200 ml)
• 6 g černého sypaného čínského čaje (asi 5 lžiček)
(cukrem a čajem zbytečně nešetřete, kombucha si z nich bere živiny)

Nejprve si připravte nálev (čaj): 2 litry vody nechte přejít varem, přidejte 6 g sypaného čaje a nechte vyluhovat (můžete i déle, než se čaj normálně nechává).

Do sklenice na kombuchu nasypte 180 g cukru a přes sítko sem slijte ještě horký vyluhovaný čaj. Promíchejte, aby se cukr lépe rozpustil, a nechte vychladnout.

Do vychladlého nálevu přidejte 200 ml kombuchového nápoje a promíchejte dřevěným nástrojem.
Kombuchovou houbu opláchněte (pokud předtím byla v lednici, tak nejlépe v lehce vlažné vodě) a vložte do nálevu do sklenice, hladší stranou směrem nahoru. Nádobu zakryjte plátnem a připevněte ho gumičkou.

Nádobu umisťte tak, aby nebyla vystavena přímému slunečnímu záření, tabákovým zplodinám a kuchyňským výparům.

Kvašení (7 – 12 dní):

Kvasný proces musí probíhat minimálně 7 dní. Kombucha během této doby v nápoji různě plave – vytváří se v něm oxid uhličitý, který houbu nadzvedává. Na povrchu vznikne nová houba – dceřinná kultura. Mateční kultura někdy plave na dně a jindy zase na hladině, kde srůstá s novou houbou.

Doporučuje se nápoj slévat 8. až 10. den, záleží na chuti (čím déle kvasí, tím je kyselejší) a klimatu (kombucha nejlépe roste při teplotě 23-28°C; při nižší teplotě kvašení probíhá pomaleji). Já kombuchu slévám 9.-12. den.

Slévání hotového nápoje:

Před sléváním dokvašeného nápoje vyndejte mateční i dceřinnou kulturu a odložte je tak, abyste si pamatovali, která strana byla nahoře, a mohli jste je opět správným směrem vložit do nápoje (horní strana bývá světlejší, hladší). Nápoj slijte přes plastové sítko pomocí trychtýře do lahví.

A co dál?

Nyní máte dvě houby. V dalším cyklu můžete pěstovat buď obě (nebo i více) v jedné sklenici, nebo dát novou houbu do samostatné sklenice. (Lepší je nechat dceřinnou kulturu ještě alespoň během jednoho cyklu ve stejné sklenici s mateřskou kulturou, aby se lépe aktivovala.) A do každé sklenice vždy přilijte 200 ml nápoje z předchozí dávky.
Pokud pěstujete víc kultur v jedné sklenici, navrch vždy dejte tu nejnovější.
V jedné sklenici by se mělo pěstovat maximálně 5 kultur, takže pokud je houba srostlá z více generací, ty starší odstraňte.

Hygiena:

Při jakémkoliv kontaktu s kulturami a nápojem dbejte na hygienu – pořádně si umýt ruce, kombuchu pokládat na čistý talíř a všechno pořádně oplachovat (kombucha nemá ráda zbytky saponátů!). A nemá ráda kov, tak do ní nešťouchat kovovou lžící a proto se taky slévá přes plastové sítko :-)
A pozor, teplota nad 40°C kombuchu zničí.

Skladování:

Hotový nápoj je nejlepší skladovat v ledničce, protože při pokojové teplotě dále kvasí a je čím dál kyselejší.
Při pití je lepší nalévat kombuchu do skleničky přes sítko, protože v ní někdy vznikají „rosolovité útvary“ – zárodky nové houby.
Pokud kombuchu nějakou dobu neděláte, je nejlepší houbu uchovávat v ledničce (v chladu) – vydrží i několik týdnů.

Množení a šíření kombuchy:

Když se o kombuchu chcete podělit s někým dalším, dejte mu starší (spodní – aktivní) kulturu a 200 ml nápoje.
A odkaz na tento návod – https://m.cernaovec.cz/kombucha ;-)

A rada na závěr:

Pokud si současně se sléváním hotového kombuchového nápoje rovnou nezaložíte nový, tak si při pití nezapomeňte schovat alespoň 200 ml pro založení nové dávky! :-)

Dobrou chuť :-)

Publikováno v rubrice jídlo, štítky .

11 Responses to kombucha & návod na pěstování

  1. Dotaz píše:

    Mám nasadí, kde nerozeznam světlejší a tmavší stranu,ani nebylo možno onu průhlednou meduzku v lovit. Prostě jsem ji prelila i s na levém do připraveného blaheho čaje. Je to na závadu? Je to vada koupené násady?

    • milada píše:

      Pokud byla „medúzka“ tak malá, napadá mě, že jste možná neměla přímo násadu, ale jen kombuchový nápoj, v kterém už začala růst nová houba. (Když jsem kdysi kupovala násadu, byla docela veliká.) Snad by to mělo také fungovat, ale tak malá houba nebude tak aktivní a proces asi bude trvat déle, nechala bych nápoj kvasit klidně 14 dní. Zda to funguje poznáte až podle toho, jestli na hladině vznikne nová houba a z čaje se stane kombuchový nápoj. :-)

  2. Eva Šnoblová píše:

    Dobrý den, velice děkuji za popis pěstování kombuchy. Ještě bych poprosila o doplňující otázku, jak často se kombucha užívá a jestli před jídlem, nebo po jídle?
    Děkuji, Eva Sn.

    • milada píše:

      Dobrý den, ideální prý je pít jí ráno na lačno 2 deci. A jinak podle chuti. :-) Teď v létě je třeba dobrá naředěná vodou, je z toho osvěžující nápoj.
      Jen by ji člověk neměl pít, pokud zrovna užívá antibiotika, protože kvůli svým detoxikačním účinkům by mohla snížit jejich vstřebávání a účinnost.

      • užívání nápoje kombuchy píše:

        Dobrý den, děkuji za informace, jak se Kombucha pije /užívá.
        Mohu se pochlubit, využila jsem Vas návod a kombuchu poprvé slila. Byla jsem mile překvapená, jak nápoj chutná. Byla však pro mě velice sladká,naredena vodou je vynikající a osvěžující.
        Dekuji

        • milada píše:

          Děkuji za zprávu – jsem ráda, že Vám je můj návod užitečný :-)
          Kombucha při svém růstu spotřebovává cukr, takže během kvašení ho postupně ubývá. Příště ji tedy můžete zkusit nechat kvasit o pár dní déle a nápoj bude méně sladký. Určitě chuť doladíte ke své spokojenosti :-)

  3. Dotaz - na uchování meduzky píše:

    Dobrý den, mám dotaz, jak zachovat meduzku,.. měla bych jít na 14 dní do nemocnice.
    Děkuji předem za odpověď. Eva Sn.

    • milada píše:

      Dobrý den, nejlepší je skladovat ji v ledničce, tam bez problému vydrží dlouho (určitě minimálně měsíc až dva). Já nechávám houbu v porcelánové misce zakryté potravinářskou folií (zkrátka ji do něčeho uzavřít) a ve skleničce trochu nápoje na založení nové dávky.

  4. Poděkování píše:

    Dobrý den,
    Mnohokrát děkuji za odpověď na dotaz uchování meduzky.
    Vaše odpovědi jsou vždy pro mě přínosné a věřím, že i pro další uživatele KOMBUCHY.
    S pozdravem Eva Sn.

  5. Velikost houby píše:

    Dobrý den, dostala jsem houbu (obvod houby jako je lahev od okurek) , kterou bych chtěla umístit do nádoby, která je však širší než tato houba (tj. Nepokrývala by celou plochu čaje). Tuto houbu jsem dostala s malým množstvím nálevu. Je možné ihned začít s 3l várkou? Nebo mám začít s méně, aby se houba rozšířila a měla jsem více nálevu?

    • milada píše:

      Dobrý den, můžete začít rovnou s velkou várkou, také jsem začínala s malou houbu v 3litrové sklenici :-) Na povrchu nápoje vám vyroste nová houba, která už bude pokrývat celou plochu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *