Protože už několik let „pěstuju“ kombuchu (a stále žije ;-)), jsem už myslím dost povolaná, abych sepsala recept, jak na to :-)
Vyšla jsem z různých návodů a přidala vlastní zkušenosti.
K založení kombuchy budete potřebovat:
• kombuchovou houbu („mateční kulturu“) a 200 ml kombuchového nápoje
• sypaný černý čaj
• bílý cukr (nejlépe krystal)
a dále tyto pomůcky:
• 3litrová sklenice, důkladně vymytá, např. velká sklenice od okurek
• čistý kousek plátna nebo papírový ubrousek apod. a gumička (na zakrytí sklenice)
• hrnec nebo jiná nádoba, minimálně 2litrová (na louhování čaje)
• malé sítko (na slévání čaje)
• skleněné flašky nebo PET lahve (na hotový nápoj)
• trychtýř a plastové sítko (na slévání hotového nápoje do lahví)
• dřevěný nástroj na míchání nápoje (např. čínská hůlka)
Postup přípravy:
• 2 l vody
• 180 g cukru (odpovídá asi 200 ml)
• 6 g černého sypaného čínského čaje (asi 5 lžiček)
(cukrem a čajem zbytečně nešetřete, kombucha si z nich bere živiny)
Nejprve si připravte nálev (čaj): 2 litry vody nechte přejít varem, přidejte 6 g sypaného čaje a nechte vyluhovat (můžete i déle, než se čaj normálně nechává).
Do sklenice na kombuchu nasypte 180 g cukru a přes sítko sem slijte ještě horký vyluhovaný čaj. Promíchejte, aby se cukr lépe rozpustil, a nechte vychladnout.
Do vychladlého nálevu přidejte 200 ml kombuchového nápoje a promíchejte dřevěným nástrojem.
Kombuchovou houbu opláchněte (pokud předtím byla v lednici, tak nejlépe v lehce vlažné vodě) a vložte do nálevu do sklenice, hladší stranou směrem nahoru. Nádobu zakryjte plátnem a připevněte ho gumičkou.
Nádobu umisťte tak, aby nebyla vystavena přímému slunečnímu záření, tabákovým zplodinám a kuchyňským výparům.
Kvašení (7 – 12 dní):
Kvasný proces musí probíhat minimálně 7 dní. Kombucha během této doby v nápoji různě plave – vytváří se v něm oxid uhličitý, který houbu nadzvedává. Na povrchu vznikne nová houba – dceřinná kultura. Mateční kultura někdy plave na dně a jindy zase na hladině, kde srůstá s novou houbou.
Doporučuje se nápoj slévat 8. až 10. den, záleží na chuti (čím déle kvasí, tím je kyselejší) a klimatu (kombucha nejlépe roste při teplotě 23-28°C; při nižší teplotě kvašení probíhá pomaleji). Já kombuchu slévám 9.-12. den.
Slévání hotového nápoje:
Před sléváním dokvašeného nápoje vyndejte mateční i dceřinnou kulturu a odložte je tak, abyste si pamatovali, která strana byla nahoře, a mohli jste je opět správným směrem vložit do nápoje (horní strana bývá světlejší, hladší). Nápoj slijte přes plastové sítko pomocí trychtýře do lahví.
A co dál?
Nyní máte dvě houby. V dalším cyklu můžete pěstovat buď obě (nebo i více) v jedné sklenici, nebo dát novou houbu do samostatné sklenice. (Lepší je nechat dceřinnou kulturu ještě alespoň během jednoho cyklu ve stejné sklenici s mateřskou kulturou, aby se lépe aktivovala.) A do každé sklenice vždy přilijte 200 ml nápoje z předchozí dávky.
Pokud pěstujete víc kultur v jedné sklenici, navrch vždy dejte tu nejnovější.
V jedné sklenici by se mělo pěstovat maximálně 5 kultur, takže pokud je houba srostlá z více generací, ty starší odstraňte.
Hygiena:
Při jakémkoliv kontaktu s kulturami a nápojem dbejte na hygienu – pořádně si umýt ruce, kombuchu pokládat na čistý talíř a všechno pořádně oplachovat (kombucha nemá ráda zbytky saponátů!). A nemá ráda kov, tak do ní nešťouchat kovovou lžící a proto se taky slévá přes plastové sítko :-)
A pozor, teplota nad 40°C kombuchu zničí.
Skladování:
Hotový nápoj je nejlepší skladovat v ledničce, protože při pokojové teplotě dále kvasí a je čím dál kyselejší.
Při pití je lepší nalévat kombuchu do skleničky přes sítko, protože v ní někdy vznikají „rosolovité útvary“ – zárodky nové houby.
Pokud kombuchu nějakou dobu neděláte, je nejlepší houbu uchovávat v ledničce (v chladu) – vydrží i několik týdnů.
Množení a šíření kombuchy:
Když se o kombuchu chcete podělit s někým dalším, dejte mu starší (spodní – aktivní) kulturu a 200 ml nápoje.
A odkaz na tento návod – https://m.cernaovec.cz/kombucha ;-)
A rada na závěr:
Pokud si současně se sléváním hotového kombuchového nápoje rovnou nezaložíte nový, tak si při pití nezapomeňte schovat alespoň 200 ml pro založení nové dávky! :-)
Dobrou chuť :-)
Mám nasadí, kde nerozeznam světlejší a tmavší stranu,ani nebylo možno onu průhlednou meduzku v lovit. Prostě jsem ji prelila i s na levém do připraveného blaheho čaje. Je to na závadu? Je to vada koupené násady?
Pokud byla „medúzka“ tak malá, napadá mě, že jste možná neměla přímo násadu, ale jen kombuchový nápoj, v kterém už začala růst nová houba. (Když jsem kdysi kupovala násadu, byla docela veliká.) Snad by to mělo také fungovat, ale tak malá houba nebude tak aktivní a proces asi bude trvat déle, nechala bych nápoj kvasit klidně 14 dní. Zda to funguje poznáte až podle toho, jestli na hladině vznikne nová houba a z čaje se stane kombuchový nápoj. :-)
Dobrý den, velice děkuji za popis pěstování kombuchy. Ještě bych poprosila o doplňující otázku, jak často se kombucha užívá a jestli před jídlem, nebo po jídle?
Děkuji, Eva Sn.
Dobrý den, ideální prý je pít jí ráno na lačno 2 deci. A jinak podle chuti. :-) Teď v létě je třeba dobrá naředěná vodou, je z toho osvěžující nápoj.
Jen by ji člověk neměl pít, pokud zrovna užívá antibiotika, protože kvůli svým detoxikačním účinkům by mohla snížit jejich vstřebávání a účinnost.
Dobrý den, děkuji za informace, jak se Kombucha pije /užívá.
Mohu se pochlubit, využila jsem Vas návod a kombuchu poprvé slila. Byla jsem mile překvapená, jak nápoj chutná. Byla však pro mě velice sladká,naredena vodou je vynikající a osvěžující.
Dekuji
Děkuji za zprávu – jsem ráda, že Vám je můj návod užitečný :-)
Kombucha při svém růstu spotřebovává cukr, takže během kvašení ho postupně ubývá. Příště ji tedy můžete zkusit nechat kvasit o pár dní déle a nápoj bude méně sladký. Určitě chuť doladíte ke své spokojenosti :-)
Dobrý den, mám dotaz, jak zachovat meduzku,.. měla bych jít na 14 dní do nemocnice.
Děkuji předem za odpověď. Eva Sn.
Dobrý den, nejlepší je skladovat ji v ledničce, tam bez problému vydrží dlouho (určitě minimálně měsíc až dva). Já nechávám houbu v porcelánové misce zakryté potravinářskou folií (zkrátka ji do něčeho uzavřít) a ve skleničce trochu nápoje na založení nové dávky.
Dobrý den,
Mnohokrát děkuji za odpověď na dotaz uchování meduzky.
Vaše odpovědi jsou vždy pro mě přínosné a věřím, že i pro další uživatele KOMBUCHY.
S pozdravem Eva Sn.
Dobrý den, dostala jsem houbu (obvod houby jako je lahev od okurek) , kterou bych chtěla umístit do nádoby, která je však širší než tato houba (tj. Nepokrývala by celou plochu čaje). Tuto houbu jsem dostala s malým množstvím nálevu. Je možné ihned začít s 3l várkou? Nebo mám začít s méně, aby se houba rozšířila a měla jsem více nálevu?
Dobrý den, můžete začít rovnou s velkou várkou, také jsem začínala s malou houbu v 3litrové sklenici :-) Na povrchu nápoje vám vyroste nová houba, která už bude pokrývat celou plochu.
Dobrý den, moc děkuji za naprosto vyčerpávající navod, jak se o kombuchu starat… Měla bych dotaz, jak dlouho vydrží mateřská houba a zda je lepší čas od času jí vyměnit nebo můžu ponechat tu původní.
Dobrý den, díky za komentář, mám radost, že se Vám můj návod hodí :-)
Při každém cyklu nahoře vyroste nová houba – bývá částečně srostlá s předchozími, takže „houba“ má postupně čím dál víc vrstev a je tlustší. Staré vrstvy dole postupně tmavnou (a prý se snižuje jejich aktivita), takže nejlepší je občas jednu nebo více starších tmavých vrstev dole odstranit a nechat jen ty hezké světlejší nahoře (třeba tři). Tím se kultura vlastně pořád omlazuje a vydrží roky :-)
Prosim vas, da se houba mrazit? Dekuji za odpoved
To jsem nezkoušela, tak bohužel poradit nemůžu.
Dobrý večer, dostala jsem kombuchu, průměr cca 15 cm. Tuto jsem vložila do sklenice, vrch cca 10 cm. Tím se kombucha hezky nerozvine a nakřivo ve sklenici plave. Jiné sklo nemám. Mám kombuchu „na tvrdo“ rozdělit,aby odpovídala hrdlu mé lahve nebo ji nechat tak. Nebude jí to vadit?
Dobrý den, nebude jí vadit, že je nakřivo, ani normálně houba ve sklenici neleží vždy rovně, ale různě tam plave :-)
Zdravím,
Už asi 3x se mi stalo že se na nově utvořené houbě na hladině vytvořila plíseň. 2x předtím proběhla fermentace naprosto bez problémů a nezměnila jsem druh čaje ani poměry cukru, neřekla bych ani, že se zhoršily mé hygienické procedury při mytí sklenic a přesunu houby.
Nenapadá vás co by tu plíseň, ještě mohlo způsobit?
Děkuji.
Dobrý den,
těžko říct, čím to může být. Možná jí zkrátka nějak nevyhovuje prostředí. (Před lety jsem několikrát zkoušela pěstovat kombuchu na koleji a také se mi na ní vždy udělala plíseň.)
Zkontrolovala bych, jak je umístěná, a případně zkusila jiné místo. Ideálně klidný roh ložnice nebo obýváku (kde nejsou kuchyňské výpary nebo kouř), v její blízkosti by neměly být rostliny – květináče s hlínou (možný zdroj plísní) a asi ani elektronická zařízení (televize, wifi router) – ale to už spíš jen hádám.
Obecně by měla být správně živená: používat černý čaj (ne zelený nebo nějaký s aromatem), bílý cukr (ne třtinový). Při přípravě nápoje zalít cukr ještě horkým čajem (kvůli zničení případných spor plísní v cukru) a chladnoucí čaj ve sklenici zakrýt ubrouskem.
To je vše, co mě napadá… :-)